torsdag 30 augusti 2012

Skapande helg


Helgen som var tillbringade "Fyra systrar", d.v.s. jag, min syster, min moster och min mamma i min mammas och pappas stuga i Piteå. Vi träffades för en helg med måleri inför vår utställning i november (information om tid och plats för utställningen kommer senare). Redan tidigt på fredag morgon åkte jag och min syster från Umeå. Allt för att hinna måla så mycket som möjligt.
 
I fjol när vi planerade för utställningen vi hade i Arvidsjaur träffades vi en helg på Källan i Åmliden för att måla. Det var mycket trevligt, god mat, bra behandlingar och härliga rum. Men i längden blir det dyrt att åka på hotell varje gång man ska måla inför en utställning. Den här gången bestämde vi oss därför för att vara i mina föräldrars stuga. De har ett underbart glasrum med mycket ljusinsläpp som lämpar sig utmärkt för måleri av alla de slag.

Vi gjorde upp en plan på vad vi skulle äta och varvade så att två av oss lagade maten medan de andra två målade tills det var klart att äta. Det blev mycket god mat: surströmming, kräftor, kantarellpaj (egenplockade kantareller), tjäderbröst med parmesanost, grillad entrecôte och squash med ungsbakade tomater, chèvrecreme och en supergod sås med citron och rosmarin, torkat renkött, gravat renkött samt massa mumsiga ostar och korvar. Till detta drack vi även utsökta viner och någon öl. Jag säger bara en sak prova såsen (recept nedan). Maten höll sig i samma klass som på Källan faktiskt. Det enda som var skillnaden var att vi fick diska denna gång.
 
Vi målade mycket och fick råd och respons av varandra på våra bilder. Det är fördelen med att vara flera som målar samtidigt. Sen gäller det att kunna ta åt sig av det som sägs och inte ta illa upp. I vår grupp "Fyra systrar" kan vi säga vad som helst och ingen tar illa upp, det känns bra. Man vet att de andra bara vill väl.

Dessutom hade min mamma ordnat med massage för oss alla. På lördagförmiddag kom det en bil rullandes in på nedfarten och alla, utom mamma förstås, undrade vem det var. Ut ur bilen steg en kvinna med ett ihopfällt massagebord och vi anade vad som skulle komma. Hon var riktigt duktig på massage. Så även detta "SPA" hade behandlingar, precis som på Källan.


Entrecôte med
 citron- och rosmarinsky

För 4 portioner
4 skivor entrecôte
4 tomater
2 krm strösocker
salt, peppar
olivolja
Citron- och rosmarinsky:
2 skivor bacon
1 gul lök
2 msk brun farin
2 dl rödvin
3 dl buljong av konc kalvfond +vatten
3 msk balsamvinäger
ev. maizena
1-2 msk färskpressad citronjuice
1 tsk rivet citronskal
1 kvist rosmarin
Chèvrecreme:
100 g chèvre
2 msk crème fraiche
Vitlöksrostad squash (eller potatis):
2 squash eller 600 g potatis
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Halvera tomaterna och krydda dem med socker , salt och peppar. Baka dem i ugnen i ca 1 timme.
3. Strimla baconet tunt och fräs det med finhackad lök och farin. Häll i rödvinet och låt koka tills 1/2 av vätskan återstår. Tillsätt buljong och vinäger. Låt koka ihop tills 3/4 av av vätskan återstår. Red ev. skyn med lite maizena utrört i kallt vatten. Sila av skyn. Tillsätt citronjuice och skal samt rosmarin. Låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. (spara gärna lök- och baconavsilet det är gott till)
4. Smula osten och blanda med crèm fraiche. Vispa slätt.
5. Höj ugnstemperaturen till 175 grader (eller "marinera" squashen  skivad i en påse med vitlök och olivolja grilla sedan squaschen på grillen)
6. Skär potatisen i klyftor. Mixa vitlöksklyftorna med olivolja och blanda med potatisen. Lägg på plåt och baka i ugnen i 30-40 minuter. Salta före servering.
7. Grilla/stek köttet 2-3 minuter per sida. Servera med varm sky, tomater, ostkräm, (lök- och bacon) samt squash eller potatis.
NJUT.

(Receptet kommer från ICA-buffé nr1/2004)

/jensan





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar